vineri, 8 martie 2013

ITB ziua 2 la ei, la noi ziua 0!

După cum vă spuneam NU sunt la ITB Berlin deşi mi-aş fi dorit! Asta nu mă împiedică să vă destăinui câte ceva din ceea ce se întâmplă pe acolo, pe la una dintre cele mai mari reuniuni din lume în domeniul turismului. Am cum să fac asta pentru că am destui prieteni aflaţi acum în Berlin. Marea majoritate colegi de breaslă din alte ţări... Pentru că sursele româneşti lipsesc cu desăvârşire! Într-o eră a Internetului, telefonului mobil... românii de la Berlin au amuţit. Doamna ministru a plecat şi ea să "conducă" o delegaţie şi a pierdut legătura cu noi...
Singurul care mişcă ceva, ceva este Răzvan Pascu. El a transmis 2-3 poze cu standul românesc (pe care nu-mi permit să le repostez fără încuviinţare) şi câteva vorbe despre o petrecere cu muzică şi gustări, ca şi despre produsele unor artizani inexistenţi la stand. Îl înţeleg că nu prea are timp de standul românesc... În definitiv alte standuri sunt mult mai "active", alte ţări au numeroase acţiuni pentru a se pune în valoare - conferinţe de presă, lansări de concepte ori de produse... noi încă nu am ajuns la nivelul acela... De asta şi titram ... la noi ziua 0! Hai, treacă de la mine, 0,5! Anul acesta la Berlin oricum nu ajungem la Ziua 1! Nu vreau să complic existenţa nimănui, dar Indonezia de exemplu nu s-a mulţumit cu statutul de ţară parteneră pasivă, lista de evenimente pe care le-a organizat se întinde cam pe 3 file de text!
Mai rău este nu numai că aşteptăm să ne vină unii pe la stand, apoi mai mulţi prin ţară, dar nu reuşim nici să comunicăm - cu jurnaliştii străini, cu statisticienii europeni... Ca exemplu, s-au dat publicităţii nişte rapoarte, unele preliminare, privind turismul în 2012. În zona Europei de Est sunt date din Ungaria, Slovenia, Croaţia, Letonia şi Lituania, dar România iarăşi nu există!
Gabriela Berechet îmi spunea că la standul nostru e linişte şi pace, iar la Ungaria miroase şi se stă la coadă pentru Kurtos colaci! Am uitat s-o întreb dacă nu s-a întâlnit şi cu reprezentanţii agenţiilor noastre pe la coadă!
Încă o informaţie, deocamdată. Consiliul Judeţean Harghita şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra Neamţ au standuri separate, în alt pavilion - 1.2! Acolo sunt vecini cu Kosovo! Sper că pe banii lor, nu tot pe ai ministerului!? 

2 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Din ce spui aici, rezulta ca nu s-a schimbat nimic: in loc sa ne reprezinte in asemenea locuri oameni competenti, care chiar stiu ce fac si ce vorbesc, se duc tot felul de pile ale nu stiu cui, care vor sa se plimbe putin prin Berlin. Banuiesc ca nu avem nici politici coerente in acest sens. Dar, repet, desi e o stire, nu e o noutate!

Gabriel Arsene spunea...

S-a schimbat doar ministrul, iar cei de sub el din minister isi fac in continuare jocurile. E chiar mai rau decat ai scris tu, au fost candva pilele cuiva, acum sunt functionari publici in minister, adica de neclintit! Sincer mi-e groaza, pentru ca la Berlin, doamna ministru a semnat contractul sa fim tara partenera in 2015. Timingul este perfect, de acum ar trebui lucrat, problema este ca noi ne vom apuca de treaba pe 1 ianuarie 2015! Dar cu finalul ITB pt Romania voi reveni intr-un alt post...