marți, 12 martie 2024

Cele mai tari paşapoarte din lume în 2024

Cele mai puternice pașapoarte în 2024 sunt cele din Franța, Germania, Italia, Japonia, Singapore și Spania, posesorii acestora având acces fără viză în 194 de țări. În clasament urmează Finlanda, Coreea de Sud, Suedia (193 de țări), Austria, Danemarca, Irlanda, Olanda (192 de țări), Belgia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie (191 de țări) și Grecia, Malta, Elveția (190 de țări).
Pașaportul românesc nu stă deloc rău, urcând pe locul 15, alături de cel bulgăresc și cel monegasc, oferind acces fără viză în 179 de țări!
Henley Passport Index este clasamentul care ia în considerare toate pașapoartele din lume, în funcție de numărul de destinații pe care deținătorii lor le pot accesa fără o viză prealabilă. Indexul se bazează pe date exclusive de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA), cea mai mare și mai precisă bază de date de informații de călătorie, fiind îmbunătățit de echipa de cercetare Henley & Partners.
Elaborat deja de 19 ani, Henley Passport Index este singurul de acest fel și include în prezent 199 de pașapoarte diferite și 227 de destinații de călătorie diferite. Actualizat lunar, Henley Passport Index este considerat instrumentul de referință standard pentru cetățenii lumii, atunci când evaluează locul în care un pașaport se clasează în spectrul mobilității globale.
Interesant de semnalat este că, începând cu 2024, cetățenii ruși au acces fără viză sau cu viză la sosire în 119 țări și teritorii, clasând pașaportul rus pe locul 53 în lume, conform Henley Passport Index.
Aceeași echipă elaborează și Raportul Henley Global Mobility, la rândul său o publicație unică, care conține comentarii din partea unor experți de top cu privire la tendințele majore care influențează modelele de mobilitate. Bazat pe analiză geopolitică și concentrându-se pe realitățile care modelează lumea, de la relația dintre accesul fără vize și progresul economic, dar și schimbarea dinamicii puterii, raportul oferă informații exclusive.
Henley & Partners a efectuat cercetări exclusive asupra relației dintre accesul fără viză și progresul economic, comparând valori-cheie din diferite grupuri regionale și economice din întreaga lume, inclusiv Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Uniunea Africană (AU), Uniunea Europeană (UE), G7, G20, Consiliul de Cooperare din Golf (CCG) și Piața comună de sud (MERCOSUR), precum și blocul extins BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, cu noii membri - Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite).

Niciun comentariu: