marți, 20 mai 2014

Ajutor pentru prietenii sârbi!

Cele mai grave inundaţii din ultimul secol continuă să provoace pagube imense în Balcani, în mod special în Serbia şi în Bosnia-Herţegovina. Apele au început să se retragă în anumite regiuni, dar inundaţiile continuă să provoace dezastre pe arii extinse ale celor două ţări.
Prietenii noştri sârbi se confruntă cu o situaţie care efectiv îi depăşeşte. Dacă ei, aşa cum am reuşit eu să îi cunosc de-a lungul timpului, au lansat apeluri pentru ajutor internaţional după inundaţiile devastatoare produse, apeluri pe toate canalele posibile, pentru mine este foarte clar că acest ajutor le este neapărat necesar! În Serbia peste 300.000 de persoane şi încă 50.000 de persoane în Bosnia-Herţegovina nu au acces la electricitate sau la apă potabilă, trăiesc în condiţii improprii cauzate de inundaţii!
Practic, o treime din Bosnia este afectată de inundaţii (!), iar în Serbia cea mai afectată zonă este în sud-vestul Belgradului, de-a lungul râului Sava, al cărui debit este în continuă creştere.
Guvernul României a reacţionat rapid şi va trimite pentru populaţia afectată în Serbia şi Bosnia-Herţegovina ajutoare umanitare, în valoare de 880.000 lei, precum şi o echipă pentru evacuarea zonelor inundate din Serbia, formată din personal şi echipamente specializate aparţinând ISU Timiş. Ajutoarele umanitare înseamnă alimente, pături, saci de dormit, cearşafuri, feţe de pernă, apă... de la rezervele de stat.


Crucea Roşie Română a lansat la rândul său un apel umanitar de urgenţă pentru a veni în sprijinul celor afectaţi, prin donaţii online direct pe www.crucearosie.ro, prin sms la numărul de telefon 8829 (2 Euro/sms în toate cele trei linii de telefonie mobilă - Cosmote, Orange şi Vodafone) şi în contul Inundaţii Balcani deschis de Crucea Roşie Română - -RO48BRDE410SV17672254100. Din depozitul central al Crucii Roşii Române au fost direcţionate către zonele afectate produse de primă necesitate: 500 saci de dormit, 200 pături şi 100 cizme. Sumele colectate în cadrul campaniei umanitare vor completa necesarul de alimente, apă, pături şi produse de igienă. Crucea Roşie Română oferă informaţii suplimentare la telefoanele: 021.317.60.06 sau 0743.042.252.

Să recunoaştem că nimic nu e prea mult când este vorba să ajuţi nişte prieteni! Dacă în Timişoara românii s-au mobilizat imediat, cred că şi noi bucureştenii, dar şi ieşenii, clujenii, constănţenii… putem să fim aproape de prietenii sârbi, AJUTÂNDU-I ACUM, CÂND CHIAR AU NEVOIE!!!
Fotografii: themalaymailonline.com; foxnews.com; torontosun.com; smh.com.au

Niciun comentariu: