luni, 2 septembrie 2013

Change of place, Sir! Upgrade!

De curând o bună prietenă îmi spunea că a auzit ea că se poate călători cu avionul şi gratuit din când în când, sau la Business Class plătind doar Economy, dar nu ştia cum. I-am răspuns că ar fi o discuţie mai lungă, dar informaţia de bază este că există Star Alliance, SkyTeam, Oneworld, TUIfly şi AiRUnion, cele cinci alianţe aeriene principale la nivel global, primele trei fiind cele care contează cu adevărat.

Acţionând ca un club închis care gestionează şi rezervările, fiecare alianţă oferă şi un card de membru prin şi pe care se acumulează puncte, şi apoi beneficii, la zborurile plătite şi efectuate cu oricare dintre liniile aeriene membre. Astfel de carduri de fidelitate (tip legitimaţie, de fapt) sunt oferite şi de liniile aeriene neînregimentate în vreuna dintre alianţe, principiul fiind acelaşi. Călătoreşti mai des, ai mai multe puncte. Urmează beneficiile! Chiar şi până să ajungi la statutul de Frequent Traveller, ceea ce în general implică în jur de 30-35 de zboruri, mai ai câte o surpriză plăcută.

Cum altfel pot să categorisesc evenimentul decât surpriză plăcută… când aşezat liniştit la coada de îmbarcare, după ce mi-am făcut conştiincios un check-in online alegând doar un loc ceva mai în faţă şi spre culoar… să am loc pentru picioare, după ce las să mă depăşească două femei care călătoreau cu bebeluşii, ajung în dreptul stewardesei, iar blonda (neapărat) drăguţă îmi şopteşte conspirativ aproape: „Change of place, Sir! Upgrade!” Spun un Thanks! amorţit, mai mult automat, iar apoi, păşind pe culoarul spre aeronavă, mă întreb ce a zis… ?! Scot ochelarii din toc şi DA, e vorba de un upgrade la Business Class, gratuit! Nu este prima oară când „păţesc” aşa ceva, dar nu pot decât să mă bucur la fel de mult cum am făcut-o şi prima dată! Mai ales că este vorba de o aeronavă Lufthansa!

Recunosc, cele mai multe astfel de experienţe plăcute cu Lufthansa le-am avut, dar pe ultima chiar mi-o doream. Vroiam să testez noile meniuri şi serviciul de la Business Class, care a suferit modificări majore de la 1 mai. Ştiam de eveniment, dar nici nu mă gândeam că voi profita chiar atât de rapid de bunăvoinţa „sistemului”!

Servicii Lufhansa de lux

Liniile aeriene fanion ale Germaniei şi-au îmbunătăţit serviciul oferit călătorilor de la Business şi First Class, serviciul dar şi meniul oferit pe tăviţe de calitate plus o grămadă de amănunte sofisticate care te scot din ambientul unui zbor obişnuit. Probabil că tocmai asta a fost ideea! La toate zborurile cu plecarea din Germania, sau din Europa, este de înţeles de ce, Lufthansa oferă „Culinary Delights” un program nou superior conceptului Star Chefs. Punctul forte al noilor servicii este folosirea expertizei culinare şi a produselor gândite de un chef cu cel puţin două stele Michelin sau cu distincţii similare. Meniurile se schimbă de două ori pe lună, aşa că şi în cazul călătorilor cu adevărat frecvenţi aceştia să fie surprinşi plăcut.

Deşi n-am probat şi „caviar service” de la First Class (!), trataţia de la Business a fost impresionantă. Tăviţe şi ceaşca de cafea din porţelan, şervete de calitate sau paharele de sticlă pentru vin, dar şi recipiente pentru sare şi piper, ori carafele pentru apă din sticlă sunt cele care întregesc serviciul, gândite astfel încât să nu pierzi din deliciile culinare din cauza învechitului plastic. Să mai adaug meniul complet oferit, cu varietatea de canapés de la aperitiv, cu felul principal proaspăt şi fierbinte, parcă atunci scos din cuptor şi chifle abia livrate de brutar... Plus o mică surpriză care întregeşte masa, un dulce, un fruct proaspăt sau îngheţată!

Deşi stewardesa care mi-a servit toate minunile de care vă spuneam nu era blonda fermecătoare de la „change of… ”, trebuie să recunosc, a făcut faţă cu brio noului standard, din când în când oferind şi câte un răspuns la întrebările mele fără număr!

Acum nu ştiu dacă să pun noua experienţă Lufthansa doar pe seama cardului meu Miles & More care acoperă zborurile cu aeronave aparţinând liniilor aeriene din Star Alliance sau, poate, undeva acolo în sistem figura şi faptul că sunt ziarist şi blogger de turism… Cert este că orice posesor de card poate face singur upgrade! Dar mai studiaţi şi voi, citiţi, că nu este roman de Dan Brown, este chiar util să şti pe ce Lume te afli!

Niciun comentariu: