joi, 8 august 2013

Lacuri româneşti în sărbătoare


A început de vreo doi ani o promovare a zonelor naturale româneşti şi prin evenimente combinate, care programează în zonele respective diverse concerte sau activităţi distractive care să atragă turişti în plus. Când sunt folosite fonduri europene este cu atât mai bine.
Iată că în weekend-ul 10 – 11 august, cei aflaţi în judeţele Harghita sau Neamţ, sau doar în trecere prin zona Cheilor Bicazului, cele care unesc Moldova cu Transilvania, suntem invitaţi la două sărbători care ne pot îmbogăţi sfârşitul de săptămână şi poate face uitat stresul de la oraş.
Mai întâi, sâmbătă se desfăşoară evenimentul „Ziua Lacului Roşu”o sărbătoare pentru un adevărat Eden creat de natură pentru recreere şi odihnă. Situat în estul Transilvaniei, în partea harghiteană a Carpaţilor Orientali, Lacul Roşu este unul dintre locurile magice ale României, cu o privelişte care îţi taie răsuflarea prin unicitatea sa: o pădure scufundată, peste tot putând fi văzute încă vechile trunchiuri de copaci ieşind din apă. Ce mai, un adevărat paradis natural în care orice turist se poate refugia.
„Ziua Lacului Roşu” abordează trecutul şi istoria locului, cernute prin sita prezentului. Vor apărea personaje şi personalităţi din vremuri străvechi, mijloace de transport ale acelor vremuri, bărci străvechi, şi nu sunt uitate focurile de artificii, bătăile cu flori, jocurile interactive pentru copii şi adulţi pe apa lacului… Vom avea practic parte de multe surprize, jocuri şi concursuri şi vom descoperi legendele, tradiţiile şi obiceiurile din zona lacului chiar de la oamenii locului. Lacul Roşu este cel mai mare lac de baraj natural, de munte, din România, format prin deplasarea masei argiloase depuse pe versantul nord-vestic al muntelui Ghilcoş, după obturarea văii, pădurea de brazi fiind inundată, iar arborii pietrificându-se în timp. Lacul s-a format în 1837-1838, iar frumuseţea sa a fost sursă de inspiraţie pentru mulţi artişti, peisajul fiind imortalizat în opere de artă, fotografii şi pelicule are artistice.
Lângă Debarcader, de la ora 16:00, vom fredona melodii de suflet alături de Iris, Vali Crăciunescu, Blue Sound Chicago… plus ansambluri locale care vor prezenta tradiţiile, legendele şi obiceiurile zonei. Ziua poate fi cu adevărat relaxantă, într-un loc a cărui privelişte îţi taie răsuflarea prin unicitatea sa!
Duminică, doar dacă trecem prin Cheile Bicazului, până în Poiana Teiului, lângă Piatra Teiului, suntem invitaţi la “Ziua Lacului Izvorul Muntelui”, într-o altă destinaţie de vis. Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, cel mai mare amenajat pe râurile interioare din România, este situat în vestul judeţului Neamţ, pe cursul Bistriţei, într-o zonă pitorească de munte, la 4 km de Bicaz şi la 25 de km de Piatra Neamţ. În albastrul lacului se oglindeşte "bătrânul rege al Carpaţilor Moldovei – Ceahlăul şi falnice umbre de păduri nestrăbătute. Aici, apa, munţii şi pădurile se întâlnesc pentru a alcătui peisaje de basm

Faima lacului Izvorul Muntelui a trecut graniţele ţării, în 1993 J.Y. Cousteau, însoţit de o parte din echipa sa, venind aici pentru a efectua scufundări în lac. Cunoscut şi sub numele de lacul Bicaz, acesta s-a format în urma ridicării celui mai mare baraj de greutate de pe râurile interioare, baraj cu o înălţime de 127 de metri. 

Practic, petrecerea se mută în Moldova, în evenimentul care începe la ora 16:00 evoluând aceiaşi artişti consacraţi, de data aceasta alături de ansambluri folclorice şi trupe din satele moldoveneşti ale zonei. Nu lipseşte nici aici focul de artificii şi jocurile interactive pentru copii şi adulţi.
Asociaţia Eco Hangu, cea care organizează cele două evenimente, ne aşteaptă în zona celor două lacuri, una plină de tradiţii, pentru o ieşire în natură de neuitat!

Niciun comentariu: