joi, 10 octombrie 2024

Berlinul serbează 35…

Dacă nu v-ați hotărât când ar fi bine să vizitați Berlinul, deși capitala Germaniei este permanent vizitabilă, anul acesta în noiembrie este încă un moment bun.

Peste o lună, Berlinul va sărbători 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului cu un program spectaculos sub deviza Țineți sus libertatea!

Piesa centrală a sărbătorilor este o instalație artistică în aer liber de patru kilometri lungime de-a lungul fostului curs al zidului din interiorul orașului, cu mii de postere istorice și nou proiectate. Prezentarea dintre Invalidenstraße și Axel-Springer-Straße formează inima sărbătorilor din 8 și 9 noiembrie 2024. Miile de afișe combină cererile din 1989/90 cu dorințele actuale de libertate și democrație.

Expoziții speciale sunt plasate în șapte „stațiiˮ, în locuri cheie precum Poarta Brandenburg și Checkpoint Charlie, acestea aduc în prezent evenimentele din 1989/90.

Band for Freedom - Punctul culminant al sărbătoririlor este un zid de sunet spectaculos în seara zilei de 9 noiembrie. Sute de muzicieni, alături de public, vor interpreta „Coloana sonoră a anului 1989” de-a lungul traseului – o experiență unică, un mare concert comun de trupe și vizitatori, strada fiind transformată în probabil cea mai mare scenă din lume, 1.000 de muzicieni de-a lungul întregului traseu.

Programul va fi completat de expoziții speciale, un program divers cu alte concerte și un concert de închidere susținut de Pussy Riot. Pussy Riot va susține concertul în fața fostului sediu al Stasi!

La peste trei decenii de la căderea sa, Zidul Berlinului încă atrage turiști din întreaga lume. Berlinul își comemorează trecutul de oraș divizat în multe locuri. În 2023, Memorialul Zidului Berlinului și Topografia Terorii au fost printre primele 10 cele mai vizitate muzee și memoriale.

Anul acesta toți vizitatorii sunt invitați la o serie de evenimente pentru a celebra valorile libertății și democrației: expoziții, evenimente, programe interactive și tururi ghidate de-a lungul zonei de graniță cunoscută sub numele de fâșia morții. Printre momentele importante se numără un program special al Fundației Zidul Berlinului sub deviza Amintirea Revoluției | Modelarea Democrației, o expoziție de fotografii, o altă expoziție la Humboldt Forum și la Campusul pentru Democrație, iar pe 10 noiembrie, fostul sediu al Stasi va găzdui un program despre căderea Zidului Berlinului care va prezenta perspectivele istorice.

Construcția Zidului Berlinului a început pe 13 august 1961 și a schimbat o națiune peste noapte. Zidul simboliza un oraș divizat și o țară divizată. Deși a fost construit cu peste șase decenii în urmă, este încă foarte prezent în multe locuri. De exemplu, la East Side Gallery, cea mai lungă galerie în aer liber din lume. Aceasta se întinde pe 1.316 de metri de-a lungul malurilor râului Spree în Friedrichshain, ceea ce o face cea mai lungă secțiune continuă a Zidului. 100 de opere de artă documentează evoluțiile politice din acei ani.

La fel de impresionant este și Parlamentul Arborilor, pe malul râului Spree, vizavi de clădirea Reichstag. Artistul Ben Wagin a creat acest memorial în 1990 pe locul fostei fâșii de graniță a Zidului Berlinului. El a lucrat la 58 de secțiuni ale zidului, iar plăcile de granit comemorează 258 de victime ale Zidului care au murit la granița inter-germană. Piesa centrală a locului memorial este un pătrat cu 16 copaci plantați în 1990 de 16 prim-miniștri germani - actualul Parlament al Arborilor (Parlament der Bäume).

Pe jos sau cu bicicleta, traseul Zidului Berlinului merită explorat în zilele frumoase ale toamnei. Acesta marchează cursul fostelor fortificații ale graniței RDG către Berlinul de Vest și se întinde pe 155 de kilometri în jurul fostului semi-oraș. Berliner Mauerweg este împărțit în 14 porțiuni individuale care au o lungime între șapte și 21 de kilometri. Secțiunile interesante din punct de vedere istoric cu vestigii sau urme de ziduri alternează cu porțiuni pitorești. Un posibil tur, de exemplu, merge de la Wollankstraße la Nordbahnhof sau de la Potsdamer Platz la Warschauer Brücke. Și dacă vremea nu e ok? Puteți urmări Zidul Berlinului la Mauermuseum – Haus am Checkpoint Charlie (Muzeul Zidului).

Un alt muzeu dedicat Berlinului divizat este Die Mauer I The Wall, deschis pe Leipziger Platz în 2020. Acesta prezintă uniforme, tăieturi de ziare, arme de foc, insigne și echipamente vechi de telefonie și comunicații.

Dacă doriți să aflați și mai multe despre Zid și orașul divizat, aplicația ABOUT BERLIN este excelentă. Puteți experimenta istoria orașului dar și evenimentele din noiembrie cu această aplicație a poveștilor.

Rezervare și… Drum bun!

marți, 30 aprilie 2024

Sulina, locul în care România se întâlnește cu Marea Neagră

Săptămâna ce a precedat sărbătoarea ortodoxă a Floriilor a fost una cu adevărat de lucru pentru un grup important de jurnaliști de turism, membri ai Clubului Presei de Turism - FIJET România. La invitația lui Mihai Scarlat, administratorul pensiunii Casa Pescarilor, cu sprijinul Asociației Descoperă Sulina, al pensiunilor și al autorităților din Sulina, am fost prezenți în perioada 25-28 aprilie în locul în care România se întâlnește, prin Dunăre, cu Marea Neagră.
Una dintre cele mai frumoase destinații ale României ne-a fost dezvăluită în toată măreția ei printr-un program pregătit cu adevărat profesional.

Dacă Sulina și Delta Dunării au fost prezentate la târgul de turism World Travel Market (WTM) din Londra, sau dacă de doi ani locul se află în Top 5 al Destinațiilor FIJET România, nu înseamnă că toată lumea știe ce se întâmplă în portul situat la Dunăre și Marea Neagră. Fiind situată între ape, se poate ajunge în Sulina doar pe cale năvală, iar Navrom-ul pune la dispoziție acum o varietate de nave fluviale moderne care pleacă din Tulcea, prin Maliuc, Mila 23, Crișan, până în Sulina. Grupul a mers spre vărsarea Dunării pe catmaranul Express 2 Fieni, iar la întoarcere pe vaporul Moldova și drumul a variat între 3 și 4 ore, dar a meritat.

Cazarea grupului a fost asigurată de pensiunea Casa Pescarilor, dar am văzut mai multe alte locații din oraș - Casa Coral, Mila 2, Terra Blue, Complex turistic Class, sau Casa Carpov, toate oferind cazare la un nivel european pentru turiștii pe care îi primesc. Despre mâncare nu vă povestim ca să nu vă stârnim poftele culinare. Aceleași locații, dar și restaurantul Marea Neagră, s-au întrecut în preparatele din pește specifice perioadei și în serviciile oferite, iar grupul de tineri dansatori ai casei de cultură și corul ucrainean din Sulina și-au arătat măiestria în fața jurnaliștilor.

Delta Dunării își dezvăluie măreția

Deși este una din cele mai vechi așezări din România, cu o vechime de aproximativ 1.300 de ani, Sulina este în prezent un orășel preponderent pescaresc și turistic, situat la cea mai mică altitudine medie din țară, ce se întinde de-a lungul Dunării la 1 km de litoralul Mării Negre. Centrul de informare turistică Unique au Monde, situat pe faleza Dunării oferă multe alte amănunte din istoria și prezentul orașului. Este locul unde au iubit și au fost îngropați pirați, pescari, salahori și căpitani de nave, marinari, negustori și eroi care au luptat în războaie. Poate că informațiile noastre ar fi fost mai sărace dacă nu ne-ar fi însoțit în turul istoric al zonei Valentin Lavric, profesor în Sulina şi membru al Asociaţiei Descoperă Sulina. Domnia sa, cu un talent înnăscut de povestitor, ne-a prezentat atât legendele cât și istoria locului. Iar în final ne-a povestit despre cei care îşi dorm somnul de veci în Cimitirul Cosmopolit, cimitir cu zone rezervate catolicilor, protestanţilor, evreilor, turcilor, ruşilor lipoveni şi ortodocşilor, majoritatea greci şi români. Mormântul piratului din Sulina, Gheorghios Kontoguris (1838-1871), este cel mai căutat de vizitatorii acestui loc special, supranumit și Uniunea Europeană a Morților.
Dar cum ar fi să jungi în Sulina și să nu vezi Delta Dunării? Un bun start este la Centrul de vizitare Sulina al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), o adevărată poartă pentru vizitatori. Pășind prin poartă, o plimbare pe canalul Vătafu cu vaporașul de la Mila 2, spre Lacul Roșu Roșuleț, dezvăluie diversitatea speciilor care aleg acest loc, iar aprilie este în fiecare an un nou început al vieții. Plimbarea cu o ambarcație mai robustă la vărsarea Dunării în mare este apogeul vizitei, pe traseu descoperind farul vechi (al doilea din cele 3), stația meteo și farul nou, Golful Musura și Insula K, cum a fost denumită de experți, numită și Insula Musura sau Insula Fericirii. Cel mai nou pământ al României (alături de insula Sacalinul Mare) se naște în Marea Neagră, la nord de gura de vărsare a Brațului Sulina, ca urmare a acumulării aluviunilor aduse de către brațul Chilia, și este deocamdată un nou paradis al păsărilor. Dar cei mai curajoși din grupul de jurnaliști au avut parte și de o experiență pe apele Dunării, folosind caiacele...
Când grupul de jurnaliști de turism părăsea temporar Sulina numeroși turiști și localnici se pregăteau de startul ediției a șaptea a Sărbătorii Scrumbiei Albastre – 2024! Sulina așteaptă cu brațele deschise! (foto Ovidiu OPREA)

marți, 12 martie 2024

Cele mai tari paşapoarte din lume în 2024

Cele mai puternice pașapoarte în 2024 sunt cele din Franța, Germania, Italia, Japonia, Singapore și Spania, posesorii acestora având acces fără viză în 194 de țări. În clasament urmează Finlanda, Coreea de Sud, Suedia (193 de țări), Austria, Danemarca, Irlanda, Olanda (192 de țări), Belgia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie (191 de țări) și Grecia, Malta, Elveția (190 de țări).
Pașaportul românesc nu stă deloc rău, urcând pe locul 15, alături de cel bulgăresc și cel monegasc, oferind acces fără viză în 179 de țări!
Henley Passport Index este clasamentul care ia în considerare toate pașapoartele din lume, în funcție de numărul de destinații pe care deținătorii lor le pot accesa fără o viză prealabilă. Indexul se bazează pe date exclusive de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA), cea mai mare și mai precisă bază de date de informații de călătorie, fiind îmbunătățit de echipa de cercetare Henley & Partners.
Elaborat deja de 19 ani, Henley Passport Index este singurul de acest fel și include în prezent 199 de pașapoarte diferite și 227 de destinații de călătorie diferite. Actualizat lunar, Henley Passport Index este considerat instrumentul de referință standard pentru cetățenii lumii, atunci când evaluează locul în care un pașaport se clasează în spectrul mobilității globale.
Interesant de semnalat este că, începând cu 2024, cetățenii ruși au acces fără viză sau cu viză la sosire în 119 țări și teritorii, clasând pașaportul rus pe locul 53 în lume, conform Henley Passport Index.
Aceeași echipă elaborează și Raportul Henley Global Mobility, la rândul său o publicație unică, care conține comentarii din partea unor experți de top cu privire la tendințele majore care influențează modelele de mobilitate. Bazat pe analiză geopolitică și concentrându-se pe realitățile care modelează lumea, de la relația dintre accesul fără vize și progresul economic, dar și schimbarea dinamicii puterii, raportul oferă informații exclusive.
Henley & Partners a efectuat cercetări exclusive asupra relației dintre accesul fără viză și progresul economic, comparând valori-cheie din diferite grupuri regionale și economice din întreaga lume, inclusiv Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Uniunea Africană (AU), Uniunea Europeană (UE), G7, G20, Consiliul de Cooperare din Golf (CCG) și Piața comună de sud (MERCOSUR), precum și blocul extins BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, cu noii membri - Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite).

marți, 5 martie 2024

Turism inutil pe bani publici

Iar mă bate gândul să vă împărtășesc câteva reflecții personale, reflecții doar pornite de la câteva destinații turistice atinse de mine. De ce? Pentru că aflu din toate canalele media că suntem într-un an extrem de important, an cu provocări electorale pentru noi, votanții, și cu ceva necunoscute pentru ei, votații. Atunci hai să plecăm în călătorie și să vedem unde ajungem...
Amsterdam. O capitală total atipică, deși europeană. Te plimbi, aluneci pe canalele ce bat orașul, admiri construcțiile ce umplu toți centimetrii dintre alte construcții și, trebuie să fii extrem de atent la bicicliști. Foarte puțin riști să te lovească vreo mașină în capitala Olandei, mai ales că multe sunt extrem de mici, de două locuri, dar ai toate șansele să te calce bicicleta. Nu poți să comentezi pentru că au drumurile lor, predestinate și aproape mai multe decât cele auto, și sunt semnalizate vizibil... poți doar să te ferești și să aștepți un gol de circulație ca să poți traversa. Și iar te plimbi, și te minunezi când treci pe lângă numeroasele parcări pentru biciclete... 
Sute de mii de velocipede stau așezate în rasteluri, iar rastelurile sunt peste tot, la gară, pe apă, lângă supermarket-uri, la hoteluri și la alte instituții... un adevărat cult al b
icicletei și al biciclistului. Atât deocamdată despre Amsterdam, revin pe malurile Dâmboviței. Am avut deja campanii electorale destinate bicicliștilor bucureșteni (sau viitorilor... ), iar rezultatul este mai mult decât modest. Piste întrerupte și cu gropi mai mari decât cele de pe carosabilul auto, nesemnalizate pentru ceilalți, rasteluri aproape goale, bicicliști total depășiți de regulile de deplasare, accidente... ce mai, n-avem în sânge cultul bicicletei și nu-l putem impune cu forța. Nu vrem să salvăm Pământul așa! Am senzația că dacă n-ar mai exista combustibili de niciun fel aș vedea prin București mai multe căruțe decât biciclete! Aceiași votați care au încercat cu bicicla, au uitat rapid de parcările auto promise tot de ei sutelor de mii de conducători auto din capitala României, care își răspândesc noxele și nervii căutând un loc unde să își așeze mașina, pentru o oră, sau pentru o noapte. S-au pus taxe la multe parcări care existau, dar banii din taxe oare unde zboară?
 
Berlin. Am ajuns în maiestuasa capitală a Germaniei, cea care impune prin măreția construcțiilor, prin grandoarea proporțiilor, chiar și la spațiile libere sau parcuri, dar impune și la capitolul grijă pentru om, fie el rezident, sau turist.
Bulevarde largi, metrouri și tramvaie folosite la maxim pentru deplasări, canale folosite pentru agrement, parcuri imense și extrem de bine întreținute, o grădină zoologică la un nivel incredibil pentru noi, parcări suficiente în toate zonele orașului, ordine germană, reguli respectate... 
Vi se pare ceva deplasat? Vi se pare că regăsiți și în București măcar o parte din aceste elemente ale unei vieți normale într-o capitală europeană? Oare ni s-au promis? Ohohoo... Costă mult? Oare cât ar costa să se facă ordine și curățenie în parcul Cișmigiu și în Herăstrău, poate și în Tineretului și parcul Carol? Dacă schimbarea conductelor costă mult și se face cu viteza melcului, curățenia nu ar fi mult mai ieftină? La noi înclin să cred că prețul este prea umflat și la acest capitol... N-au fost și aici promisiuni? Parcă mi-aduc aminte...
Am ajuns deocamdată în două capitale europene, foarte vizitate. Probabil că mulți români au ales Amsterdamul sau Berlinul pentru city-break-uri.Cred că și majoritatea votaților noștri de până acum le-au străbătut. Dar cum? Ca gâsca prin apă? De fiecare dată când drumurile mele profesionale sau cele turistice au ajuns prin astfel de locuri am încercat să înțeleg câte ceva. Ei nu înțeleg chiar nimic? Oare de ce se deplasează prin Europa și ce fac? Să fie vorba de turism inutil, de cele mai multe ori pe bani publici? 
Sunt întrebări la care personal nu am răspunsuri... Poate aveți voi, poate la alegeri...

luni, 12 februarie 2024

Top 10 destinații din România pentru 2024

 Conform Clubului Presei de Turism - FIJET România

• Rimetea este destinația numărul 1
a anului, urmată de Vatra Dornei și
de Borsec

• Top 10 destinații realizat de
membrii FIJET România sunt Târgu
Mureș, Timișoara, Grădiștea de
Munte, Vânători-Neamț, Iași,
Sulina, Jurilovca, Borsec, Vatra
Dornei și Rimetea

România este o țară care merită să fie promovată turistic, astfel că membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România continuă proiectul Destinațiile FIJET România, ajuns la cea de-a doua ediție.

Membrii Clubului au demarat, pentru al doilea an consecutiv, acțiunea de identificare a zece destinații deosebite din România, care merită să fie și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World). Rezultatul – va fi premiat felul în care arată și se dezvoltă turismul din zona respectivă.

Prin acest proiect se atrage atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă în mod special din punct de vedere turistic, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse.

Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, românii au încercat și au și reușit o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Dar promovarea turistică guvernamentală este mult mai slabă decât a vecinilor noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute și pentru a premia felul în care este tratat turismul în zonă.

Membrii FIJET România au fost la fața locului, au văzut cum arată destinațiile, au scris despre ele, le-au propus și le-au votat și acum le prezintă pe site-ul https://clubpresaturism.ro și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, dar și prin mijloacele de promovare ale fiecărui membru. Cele 10 destinații selectate de către membrii FIJET Romania: Târgu Mureș, Timișoara, Grădiștea de Munte, Vânători-Neamț, Iași, Sulina, Jurilovca, Borsec, Vatra Dornei și Rimetea.

 

Rimetea este pe locul 1, urmată de Vatra Dornei și de Borsec.

Festivitatea de premiere a celor mai votate Destinaţii FIJET România 2024 este programată joi, 15 februarie, la ora 14:00, la Sala Madgearu, ROMEXPO, Pavilionul B2, în cadrul Târgului de Turism al României.

Descrierile destinațiilor din topul FIJET 2024 sunt pe https://clubpresaturism.ro/

Alte propuneri susținute de jurnaliștii Clubului Presei de Turism – FIJET Romania pentru 2024 au fost Moinești (județul Bacău), Drăgășani (pentru Muzeul Viei – Vinului - județul Vâlcea), Movileni (pentru Delta Moldovei - județul Iași), Șimleu Silvaniei (județul Sălaj), Horezu (județul Vâlcea), dar și Balotești (pentru complexul Therme – județul Ilfov).

„Este un demers pur jurnalistic, prin care aducem în atenţia publicului destinaţii care nouă ne-au plăcut şi pe care le-am votat. Unele dintre ele poate că nu sunt vizitate de un număr impresionant de turişti, poate că nu sunt extrem de cunoscute, poate că nu au fost intens promovate, dar sunt locuri în care merită să ajungi măcar o dată în viaţă. Chiar este interesant acest exerciţiu, de a bifa, din top 10 al Destinaţiilor FIJET România 2024, pe cele vizitate! De aceea, noi, membrii Clubului Presei de Turism FIJET România, am propus şi am votat locuri în care am ajuns şi care ne-au plăcut. Şi cu cât au plăcut mai multora dintre noi, cu atât au ajuns mai sus în topul realizat de noi, pe care îl prezentăm în perspectiva vacanţelor pe care le programăm în acest an”, ne-a declarat Ștefan Baciu, președintele Clubului Presei de Turism – FIJET România, inițiator al proiectului.

„Clasamentul cuprinde locuri vizitate de membrii Clubului Presei de Turism - FIJET Romania. L-aș vedea mai mult ca pe o listă de propuneri pentru o vacanță în România, nu ca pe o ierarhie a destinațiilor autohtone în 2024”, subliniază Grig Bute, vicepreședinte al Clubului Presei de Turism – FIJET România, coordonator al proiectului.

Clubul Presei de Turism - Federația Internațională a Scriitorilor și Jurnaliștilor de Turism (FIJET) România este asociația profesională a jurnaliștilor profesioniști din presa scrisă, online, radio și televiziune care au turismul în aria lor de activitate. În cele 4 zile ale Târgului de Turism al României (15-18 februarie) îi puteți întâlni și la standul Clubului Presei de Turism FIJET România, 20B, din Pavilionul B2.

luni, 5 februarie 2024

Semne bune pentru turismul românesc

 În ianuarie 2024 a crescut interesul românilor pentru vacanțe în România, prin programul Înscrieri timpurii. Volumul rezervărilor a fost cu 30% mai mare față de perioada similară a anului trecut, datorită ofertelor speciale cu avans minim de 100 de lei și diferență achitată cu maxim 14 zile înainte de data cazării, conform datelor BIBI Touring Touroperator.

Această creștere păstrează evoluția anului 2023, când numărul turiștilor a fost în medie cu 11% mai mare față de anul precedent, sosirile înregistrate în stațiunile turistice din România însumând 13,647 milioane persoane, un nou vârf în turismul național. Înnoptările au însumat 29,171 milioane, în creștere cu 9,8% față de 2022. În ceea ce privește sosirile turiștilor străini care au vizitat țara, aceștia au reprezentat 15,4% din totalul sosirilor în România, conform datelor Institutului Național de Statistică, în concordanță cu cele ale touroperatorului.

Românii și-au recâștigat încrederea în planificarea vacanțelor, chiar și cu 9 luni în avans. Plata cu vouchere de vacanță a reprezentat aproape 25% din ponderea rezervărilor. Peste 90% din totalul voucherelor emise în 2023, au fost deja decontate.

În același timp, turiștii au fost mai atenți la bugetul alocat și la raportul calitate/preț, preferând în general unitățile clasificate de 3 și 4 stele, cu facilități și servicii suplimentare. Astfel, pentru zona de litoral, turiștii au preferat în procent de 31% unitățile clasificate de 3 stele și 57% pe cele de 4 stele, iar pentru zona de munte-balneo proporția este constantă, în jur de 42%, atât pentru unitățile de 3 cât și pentru cele de 4 stele.

Stațiunile din zona de litoral care s-au bucurat de cel mai mare număr de turiști în anul 2023, au fost: Mamaia, Eforie Nord și Jupiter, cu o pondere de 58% din totalul vânzărilor, în timp ce în zona de munte, Sinaia, Predeal și Poiana Brașov, au ocupat 56% din volumul vânzărilor, iar pentru balneo, Băile Felix, Călimănești-Căciulata și Băile Herculane au o pondere de 64%.

Turismul este respirația economiei. Au fost 4 ani cu provocări uriașe, iar agențiile de turism au depășit incredibil de bine restricțiile de călătorie, boala, influența războaielor și, în 2023, costul dublat al finanțărilor. Noi plătim toamna în avans milioane de euro pentru a ne asigura locuri bune în sezonul de vară, la prețuri cât mai accesibile. Ne bucurăm că în 2023 am reușit să depășim semnificativ cifrele din 2019. Promovăm cu pasiune și încredere turismul românesc pentru români și străini în 20 de țări. Brandul nostru s-a născut acum 37 de ani pe plaja din Venus, pe când eram studenți. Și mergem înainte, oferind vacanțe pentru suflet, oriunde în România, a declarat Adrian Voican, președinte BIBI Group4Travel.

Pentru 2024, BIBI Touring Touroperator estimează o creștere a tarifelor cu 15-20% față de 2023 și o durată medie a sejurului de 4,5 nopți pentru zona de litoral, respectiv de 3,6 nopți pentru zona de munte - balneo și Delta Dunării. 2024 va fi un an de creștere pentru turismul românesc.

Vor avea succes stațiunile care vor pune în valoare potențialul turistic al zonei respective și hotelurile care au înțeles să adopte tarife și servicii competitive.