joi, 10 octombrie 2024

Berlinul serbează 35…

Dacă nu v-ați hotărât când ar fi bine să vizitați Berlinul, deși capitala Germaniei este permanent vizitabilă, anul acesta în noiembrie este încă un moment bun.

Peste o lună, Berlinul va sărbători 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului cu un program spectaculos sub deviza Țineți sus libertatea!

Piesa centrală a sărbătorilor este o instalație artistică în aer liber de patru kilometri lungime de-a lungul fostului curs al zidului din interiorul orașului, cu mii de postere istorice și nou proiectate. Prezentarea dintre Invalidenstraße și Axel-Springer-Straße formează inima sărbătorilor din 8 și 9 noiembrie 2024. Miile de afișe combină cererile din 1989/90 cu dorințele actuale de libertate și democrație.

Expoziții speciale sunt plasate în șapte „stațiiˮ, în locuri cheie precum Poarta Brandenburg și Checkpoint Charlie, acestea aduc în prezent evenimentele din 1989/90.

Band for Freedom - Punctul culminant al sărbătoririlor este un zid de sunet spectaculos în seara zilei de 9 noiembrie. Sute de muzicieni, alături de public, vor interpreta „Coloana sonoră a anului 1989” de-a lungul traseului – o experiență unică, un mare concert comun de trupe și vizitatori, strada fiind transformată în probabil cea mai mare scenă din lume, 1.000 de muzicieni de-a lungul întregului traseu.

Programul va fi completat de expoziții speciale, un program divers cu alte concerte și un concert de închidere susținut de Pussy Riot. Pussy Riot va susține concertul în fața fostului sediu al Stasi!

La peste trei decenii de la căderea sa, Zidul Berlinului încă atrage turiști din întreaga lume. Berlinul își comemorează trecutul de oraș divizat în multe locuri. În 2023, Memorialul Zidului Berlinului și Topografia Terorii au fost printre primele 10 cele mai vizitate muzee și memoriale.

Anul acesta toți vizitatorii sunt invitați la o serie de evenimente pentru a celebra valorile libertății și democrației: expoziții, evenimente, programe interactive și tururi ghidate de-a lungul zonei de graniță cunoscută sub numele de fâșia morții. Printre momentele importante se numără un program special al Fundației Zidul Berlinului sub deviza Amintirea Revoluției | Modelarea Democrației, o expoziție de fotografii, o altă expoziție la Humboldt Forum și la Campusul pentru Democrație, iar pe 10 noiembrie, fostul sediu al Stasi va găzdui un program despre căderea Zidului Berlinului care va prezenta perspectivele istorice.

Construcția Zidului Berlinului a început pe 13 august 1961 și a schimbat o națiune peste noapte. Zidul simboliza un oraș divizat și o țară divizată. Deși a fost construit cu peste șase decenii în urmă, este încă foarte prezent în multe locuri. De exemplu, la East Side Gallery, cea mai lungă galerie în aer liber din lume. Aceasta se întinde pe 1.316 de metri de-a lungul malurilor râului Spree în Friedrichshain, ceea ce o face cea mai lungă secțiune continuă a Zidului. 100 de opere de artă documentează evoluțiile politice din acei ani.

La fel de impresionant este și Parlamentul Arborilor, pe malul râului Spree, vizavi de clădirea Reichstag. Artistul Ben Wagin a creat acest memorial în 1990 pe locul fostei fâșii de graniță a Zidului Berlinului. El a lucrat la 58 de secțiuni ale zidului, iar plăcile de granit comemorează 258 de victime ale Zidului care au murit la granița inter-germană. Piesa centrală a locului memorial este un pătrat cu 16 copaci plantați în 1990 de 16 prim-miniștri germani - actualul Parlament al Arborilor (Parlament der Bäume).

Pe jos sau cu bicicleta, traseul Zidului Berlinului merită explorat în zilele frumoase ale toamnei. Acesta marchează cursul fostelor fortificații ale graniței RDG către Berlinul de Vest și se întinde pe 155 de kilometri în jurul fostului semi-oraș. Berliner Mauerweg este împărțit în 14 porțiuni individuale care au o lungime între șapte și 21 de kilometri. Secțiunile interesante din punct de vedere istoric cu vestigii sau urme de ziduri alternează cu porțiuni pitorești. Un posibil tur, de exemplu, merge de la Wollankstraße la Nordbahnhof sau de la Potsdamer Platz la Warschauer Brücke. Și dacă vremea nu e ok? Puteți urmări Zidul Berlinului la Mauermuseum – Haus am Checkpoint Charlie (Muzeul Zidului).

Un alt muzeu dedicat Berlinului divizat este Die Mauer I The Wall, deschis pe Leipziger Platz în 2020. Acesta prezintă uniforme, tăieturi de ziare, arme de foc, insigne și echipamente vechi de telefonie și comunicații.

Dacă doriți să aflați și mai multe despre Zid și orașul divizat, aplicația ABOUT BERLIN este excelentă. Puteți experimenta istoria orașului dar și evenimentele din noiembrie cu această aplicație a poveștilor.

Rezervare și… Drum bun!